logo
  • Νίνα Μαρκουτσάκη MD,MSc
    Γαστρεντερολόγος - Επεμβατικός Ενδοσκόπος,
    Εξειδίκευση στην Ογκολογία του Πεπτικού,
    Diplôme Inter Universitaire (DIU) de Cancérologie Digestive – Ile-de- France

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα είδος βακτηριδίου που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο στομάχι. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορεί να είναι φορείς του βακτηριδίου αυτού και να μην εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα, αγνοώντας την ύπαρξή του. Η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εμφανίζεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία.

Ο τρόπος εξάπλωσης του συγκεκριμένου βακτηριδίου δεν είναι πάντα ξεκάθαρος. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή μέσω επαφής με το σάλιο και άλλα σωματικά υγρά ενός ατόμου που φέρει τη λοίμωξη. Ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας της λοίμωξης και να μη το γνωρίζει, καθώς ενδέχεται να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα.

Αφού το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εισέλθει στον οργανισμό, πλήττει την επένδυση του στομάχου και του λεπτού εντέρου, η οποία παρέχει προστασία ενάντια στο οξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη των τροφών. Με αυτό τον τρόπο διασπάται η εσωτερική προστατευτική επικάλυψη του στομάχου, προκαλώντας φλεγμονή, η οποία οδηγεί στην εκδήλωση γαστρίτιδας. Παράλληλα, η αποδυνάμωση της προστατευτικής επένδυσης του στομάχου και του λεπτού εντέρου μπορεί να επιτρέψει στα οξέα του στομάχου να δημιουργήσουν μικρές πληγές, συντελώντας στην ανάπτυξη πεπτικού έλκους.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, εάν εκδηλωθούν, κατά κανόνα προκύπτουν εξαιτίας της ανάπτυξης γαστρίτιδας ή πεπτικού έλκους και περιλαμβάνουν επιγάστρια δυσφορία, ερυγές, δυσπεψία ,ή και πόνο στο στομάχι, ιδίως λίγες ώρες μετά την πρόσληψη φαγητού ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ώρες και μπορεί να παρουσιάζει υποτροπές για αρκετές ημέρες έως εβδομάδες. Οι ασθενείς παράλληλα ενδέχεται να παρατηρήσουν απώλεια βάρους και όρεξης, ναυτία και έμετο. Η μακροχρόνια λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε καρκίνο του στομάχου.

Εάν υπάρχει υποψία για λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου, οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών από το στομάχι,εξετάσεις αίματος για την εύρεση αντισωμάτων έναντι στο ελικοβακτηρίδιο, τεστ αναπνοής και τεστ αντιγόνου ελικοβακτηριδίου μέσω των κοπράνων.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού περιλαμβάνει το συνδυασμό αντιβιοτικών και φαρμάκων για την αναστολή της έκκρισης οξέος από το στομάχι. Η θεραπεία αυτή λαμβάνεται συνήθως για 10 ημέρες. Έπειτα, ακολουθεί επαναληπτικός έλεγχος για την εξακρίβωση της επιτυχίας της θεραπείας. Η Γαστρεντερολόγος στη Νέα Σμύρνη Δρ. Νίνα Μαρκουτσάκη προσφέρει αποτελεσματικό πλάνο διάγνωσης και θεραπείας για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.