logo
  • Νίνα Μαρκουτσάκη MD,MSc
    Γαστρεντερολόγος - Επεμβατικός Ενδοσκόπος,
    Εξειδίκευση στην Ογκολογία του Πεπτικού,
    Diplôme Inter Universitaire (DIU) de Cancérologie Digestive – Ile-de- France

Στο ιατρείο της Γαστρεντερολόγου Δρ. Νίνας Μαρκουτσάκη στη Νέα Σμύρνη, εκτελούνται διαγνωστικές γαστρεντερολογικές εξετάσεις, με σκοπό την ανεύρεση πλήθους παθήσεων του ανώτερου και κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και του πρωκτικού σωλήνα. Οι εξετάσεις αυτές διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση βλαβών και συνεπώς την πρόληψη δυσμενών για την υγεία του ασθενούς καταστάσεων.

Διαγνωστικές εξετάσεις: Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση εφαρμόζεται για την επισκόπηση του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου, του δωδεκαδακτύλου και κατά συνέπεια για τη διάγνωση πλήθους παθήσεων του ανώτερου γαστρεντερικού. Η εξέταση αυτή βοηθά στην εύρεση της αιτίας τυχόν αιμορραγίας από το ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά και στον εντοπισμό της αιτίας πλήθους συμπτωμάτων, όπως παρατεταμένες καούρες, επίμονη ναυτία και έμετος, έντονος πόνος στην κοιλιά, προβλήματα στην κατάποση (δυσφαγία), πόνος στο στήθος που δεν προκαλείται από καρδιακά προβλήματα, στένωση του οισοφάγου και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Εφαρμόζεται επίσης για τη διάγνωση παθήσεων, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), ο καρκίνος στομάχου, τα έλκη στομάχου, ο οισοφάγος Barrett, η γαστρίτιδα, οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου και η κοιλιοκάκη. Η εξέταση μπορεί να λάβει και πιο επεμβατικό χαρακτήρα, καθώς κατά τη διάρκειά της μπορεί να πραγματοποιηθεί λήψη δείγματος ιστού που αποστέλλεται για βιοψία προκειμένου να διαγνωστεί τυχόν κακοήθεια. Παράλληλα, κατά τη γαστροσκόπηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν λεπτά όργανα μέσω του γαστροσκοπίου για την άμεση διαχείριση πολλών προβλημάτων στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως η αποκατάσταση της στένωσης οισοφάγου, η αφαίρεση πολυπόδων ή η αντιμετώπιση τυχόν αιμορραγίας.

Κολονοσκόπηση

H κολονοσκόπηση συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες διαγνωστικές γαστρεντερολογικές εξετάσεις, αφού επιτρέπει την επισκόπηση σε πραγματικό χρόνο του εσωτερικού του παχέος εντέρου και του ορθού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή εκτελείται για την ανίχνευση και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά με τη μορφή μη φυσιολογικών αναπτύξεων που ονομάζονται πολύποδες, η κολονοσκόπηση μπορεί να αποτρέψει τη νόσο εντοπίζοντας και αφαιρώντας τους πολύποδες πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Η ενδοσκοπική αυτή εξέταση πραγματοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό των αιτιών πίσω από συμπτώματα όπως αιμορραγία από το ορθό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, κοιλιακό άλγος και ανεξήγητη απώλεια βάρους, καθώς και για τη διάγνωση ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η εξέταση μπορεί να λάβει και πιο επεμβατικό χαρακτήρα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ενδοσκοπικής πολυπεκτομής, δηλαδή την αφαίρεση τυχόν πολυπόδων που ανακαλύφθηκαν στο παχύ έντερο κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί και μικρό τμήμα ιστού για περαιτέρω εξέταση μέσω βιοψίας.

Ορθοσκόπηση

Ανάμεσα στις διαγνωστικές εξετάσεις συγκαταλέγεται και η ορθοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ορθοσκοπίου στον πρωκτικό σωλήνα για την εξέταση της επένδυσης του πρωκτού, του πρωκτικού καναλιού και του κατώτερου τμήματος του ορθού. Η εξέταση αυτή συνδράμει στην ανεύρεση παθήσεων του πρωκτού και του ορθού, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, των ραγάδων και των πολυπόδων πρωκτού, της ύπαρξης τυχόν λοίμωξης ή οιδήματος, αλλά και των μη φυσιολογικών αναπτύξεων που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου του πρωκτού ή του ορθού. Τα συμπτώματα που οδηγούν στην πραγματοποίηση της ορθοσκόπησης είναι η ύπαρξη αίματος, βλέννας ή πύου στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας μετά από κένωση, ο κνησμός γύρω από τον πρωκτό, τυχόν οίδημα ή σκληρά εξογκώματα γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή ή οι επώδυνες κινήσεις του εντέρου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ληφθεί και δείγμα ιστού, το οποίο έπειτα αποστέλλεται για βιοψία.

Δυνατότητα ενδοσκοπικής πολυπεκτομής

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινάει συνήθως με τη μορφή πολυπόδων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ανεύρεση και αφαίρεσή τους. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την κολονοσκόπηση, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος πολύποδας, παρέχεται η δυνατότητα ενδοσκοπικής πολυπεκτομής διαμέσου του κολονοσκοπίου. Η ενδοσκοπική πολυπεκτομή θεωρείται η επιλογή πρώτης γραμμής για τη διαχείριση πολυπόδων που εντοπίζονται τόσο στο παχύ έντερο, όσο και σε άλλα σημεία του πεπτικού σωλήνα. Σε περίπτωση που ο πολύποδας εντοπίζεται σε άλλο σημείο, όπως στο στομάχι, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσής τους κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης. Η δυνατότητα ενδοσκοπικής πολυπεκτομής έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης. Η διαδικασία είναι ασφαλής, παρουσιάζοντας σπάνια επιπλοκές.

Θεραπεία αιμορροΐδων και ραγάδων πρωκτού

Οι αιμορροΐδες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, με προσθήκη άφθονων φυτικών ινών και νερού στη διατροφή. Ωστόσο, αν η πάθηση έχει λάβει προχωρημένη μορφή, έχουν ένδειξη πιο επεμβατικές διαδικασίες:

  • Απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο (περίδεση αιμορροΐδων). Το ποσοστό θεραπείας της μεθόδου ανέρχεται στο 87% με ποσοστό επιπλοκών μέχρι 3%.
  • Σκληροθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την ενέσιμη έκχυση σκληρυντικής ουσίας, όπως της φαινόλης, στην πάσχουσα αιμορροΐδα.
  • Χειρουργική αφαίρεση θρόμβου με τοπική αναισθησία
  • Μια σειρά από μεθόδους καυτηριασμού με κυριότερες από αυτές , την τεχνική που χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες και αυτήν όπου χρησιμοποιείται το Laser.
  • Αιμορροϊδεκτομή

Αντίστοιχα με τις αιμορροΐδες, και οι ραγάδες πρωκτού αντιμετωπίζονται σε πρώτη φάση συντηρητικά, με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και με ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και άσκησης.

Θεραπεία κονδυλωμάτων πρωκτικού σωλήνα (HPV)

Σε περίπτωση που τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά στον πρωκτό, μπορεί να εφαρμοστεί είτε διαθερμοπηξία με Argon plasma coagulation (APC), είτε χειρουργική εκτομή. Ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων μέσω της διαθερμοπηξίας γίνεται σε συνεδρίες. Εάν τα κονδυλώματα πρώιμα αρκεί μία μόνο συνεδρία διαθερμοπηξίας για να εξαλείψει τις βλάβες. Συνήθως όμως τα κονδυλώματα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που απαιτεί την πραγματοποίηση αρκετών συνεδριών μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως καθώς υποτροπιάζουν εύκολα. Ακόμη και μετά την πλήρη εξαφάνισή τους, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τουλάχιστον 1 χρόνο ώστε να είναι σίγουρο ότι τα κονδυλώματα δεν θα υποτροπιάσουν.